dinsdag 3 april 2018

zelf doen en soms vereenvoudigen

Ik doe graag dingen zelf. Daar liep ik vorige week wel weer tegenaan. Er waren verschillende ongewone dingen in ons gezin, die week. Vooral veel leuke dingen waar ik tijd voor wilde vrij maken. Zo was er de paasviering van school op woensdagavond, het paastoneelstuk in de gemeente, nog even veel huiswerk om de kinderen bij te begeleiden. En dan moet ik keuzes maken. Ik zag het al aankomen toen ik op maandag de agenda eens bekeek.
Ik besloot ten eerste voor de maaltijden, die week een planning te maken. Dat helpt in dat soort weken vaak om in ieder geval van tevoren te weten wat er 's avonds op tafel komt. En het zorgt dat ik niet op het laatste moment nog een paar boodschappen wil doen of nog vlees moet zien te ontdooien, omdat ik me te veel heb laten afleiden door andere dingen die dag.

Voor de maandag werd het bami. Dat besloot ik toen ik merkte dat de taugé in het keukenkastje klaar was voor de oogst. Het is altijd leuk om een zelf gekweekt product te kunnen toevoegen. Ook de eieren van onze kippen konden goed gebruikt worden voor de reepjes omelet in de bami.

Met een lekkere zelfgemaakte satésaus
We gingen op dinsdag voor onze wekelijkse groente en fruitvoorraad naar de versmarkt bij zevenhuizen. Daar halen we zo goed als elke week een hele lading groente en fruit voor een groot deel van de rest van de week. Voor rond de 50 euro. Dat vind ik meestal wel de moeite waard. Er is dan weer een overvloed in vers spul in huis en het is erg fijn om daar niet zuinig aan mee te hoeven doen, alhoewel ik er meestal wel een hele ochtend zoet mee ben, aangezien we het combineren met de speeltuin, waar Boaz dan erg naar uitziet.

groente en fruit zijn geliefde tussendoortjes in Huize van Pelt
 's Middags was mijn moeder op bezoek. David had voor beide toneelstukken, die zouden komen nog een passend kostuum nodig. Hij zou beide keren Jozef van Arimatea spelen. Ik was erg blij dat mijn moeder wel even achter mijn naaimachine wilde kruipen om van een stuk gordijnstof iets in elkaar te zetten. Soms is het erg fijn om even hulp te krijgen en kan ik zeker niet alles zelf doen. Het resultaat na een uurtje werk mocht er zeker zijn.

Op woensdag had ik me voorgenomen om tussen alle huishoudelijke klusjes dor nog even naar de markt te gaan. Daar wordt ieder jaar gratis compost uitgedeeld. Ik ging met Boaz en Jafeth in de fietskar. Ik kreeg 2 zakken compost, die gemaakt zijn van het GFT-afval. Super dat ze ons laten delen in het eindproduct en op deze manier hoef ik geen compost bak te gaan houden in de tuin. Zo nu nog een momentje vinden om de planten te bemesten in de tuin.

's Avonds ging Bjorn met de oudste jongens naar de paasviering van school en legde ik de jongsten op bed. De rest van de werkdagen waren er de voorbereidingen voor pasen. Nog wat boodschappen doen. Op vrijdag maalde Bjorn weer meel, zodat ik zaterdag vers brood kon bakken. Ik was blij dat dat er van kwam ondanks de extra dingen, die deze week tussen het huishouden door voorbij kwamen. 

Het was het een week dat de wegwerpluiers tijdelijk prima dienst deden. In drukke weken laat ik de katoenen luiers graag voor wat ze zijn om een weekje dankbaar gebruik te maken van de uitvinding van de wegwerpluier ! 

Sommige maaltijden hield ik erg simpel. Zo is pompoensoep één van mijn favoriete snelle maaltijden. Ik heb vaak een paar flespompoenen op voorraad. Een paar uitjes met knoflook opbakken. Water erbij. Ook de flespompoen voeg je meteen eraan toe in blokjes. Er kan nog een kipbouillonblokje bij, dat heb ik geloof ik wel gedaan. Na een poosje koken, pureer ik de soep met de staafmixer helemaal glad. Verder heb ik er dit keer kip aan toegevoegd en wat roomkaas die ik in de koelkast vond. Het is ook voor de kinderen zeker een favoriet.
Met vers gebakken brood ( wat ook makkelijk te maken is met de broodbakker) is dit een lekkere, makkelijke en voedzame maaltijd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten