zaterdag 28 april 2018

Oranje boven.....

Het was vrijdag koningsdag. Toen ik 's morgens wakker werd ging er al snel (weer) door mijn hoofd: 'tompouchen'. Ik had Elian gezegd dat ik tompouchen wilde maken voor koningsdag. Het was er nog niet van gekomen. Ik zag nog een kansje om het te maken, dus ging ik rond half 7 nog vóór het ontbijt in alle stilte aan de slag.
Ik maakte de tompouchen met croissantdeeg uit een blikje (bij gebrek aan bladerdeeg). Ik voeg hier ook even mijn recept toe voor de liefhebber:

Ingrediënten zijn voor 5 oranje tompouchen:
- bladerdeeg 10 plakjes (of desnoods croissantdeeg uit blik)

Snijdt de ontdooide bladerdeegplakjes in tweeën en bak ze in een voorverwarmde oven op 200 graden ongeveer 15 minuten tot ze mooi lichtbruin zijn.

Voor de banketbakkersroom:
- 4 eidooiers
- 100 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 65 gr. bloem
- 0,5 liter melk

Klop 4 eidooiers samen met de suiker en de vanillesuiker tot een romige crème. Roer er de bloem goed door. Breng in een pannetje de melk aan de kook. Giet dan de hete melk bij het eimengsel. Goed roeren terwijl je schenkt !
Giet het hele papje weer in het pannetje en verwarm het al roerend tot het weer kookt. Laat het al roerend 5 minuten pruttelen.
Vul een teiltje met een laag water en doe er ijs bij. Ik gebruikte een paar koelblokken voor de koelbox. Zet hier het pannetje in en laat het afkoelen. Roer geregeld. Na 1,5 uur is de room klaar voor gebruik.

Voor oranje glazuur:
- halve pot poedersuiker
- scheut slagroom
- paar druppels rode en gele kleurstof

Voeg langzaam de slagroom en de druppels kleurstof aan de poedersuiker toe en roer flink tot het een mooie dikte heeft om te smeren en een mooi oranje kleurtje !

Voor lekkere slagroom:
- 250 ml slagroom
- 2 flinke tl suiker

Klop de slagroom in een kom met de garde tot het zo dik is dat je je kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eruit loopt. De slagroom die op deze manier met de hand geklopt is, is naar mijn inzien het meest luchtig, maar je kunt natuurlijk ook een mixer gebruiken of iets dergelijks.

Stel de tompouche laagje voor laagje samen en hij smaakt voortreffelijk !

Na het ontbijt legde ik samen met David de laatste hand aan de 'oranje bovens' en toen konden we rond 10en smikkelen. Jammie, ik was blij dat we ze weer zelf gemaakt hadden en ik moet zeggen, dat ze dit keer nog beter smaakten dan vorig jaar !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten