vrijdag 13 april 2018

huis, tuin en keukendingen

Woensdag had ik weer een dag waarbij ik aan dingen toe kwam. 's Ochtends vroeg begon de dag in de rust en stilte. De jongens bleven tot een uurtje of kwart voor 8 op hun kamer. Waar ze vanaf 7 uur op hun eigen kamer gingen lezen of spelen. Dat is onze vaste gewoonte, zodat er duidelijk is en nog wat rust in huis vóór we samen aan het ontbijt gaan. De jongste 3 jongens kleedt ik aan en de oudste doen dat zelf. Samen ontbeten we rond 8 uur en toen maakte iedereen zich klaar om te vertrekken. Bijna iedereen eigenlijk, want Bjorn was in alle vroegte al naar zijn werk vertrokken.

Rond 9 uur toen de jongens naar school waren gebracht schoof ik met Boaz op de bank om een boekje te lezen en een kopje koffie te drinken. Fijn om zo even een vast momentje van persoonlijke aandacht te hebben met elkaar. Dat is op de peuterleeftijd nog heel goed te doen op deze manier. 

De ochtend vulde zich op met wassen vouwen, draaien en ophangen. Als ik er een stuk of 9 per week draai blijf ik goed bij. Dus dat is 3 keer per week 3 wassen. Het is gelukkig iets wat ik met plezier doe. Gewoon lekker doorwerken en ondertussen kan ik de plannen voor de rest van de dag bedenken of gewoon genieten van het bezig zijn met de spelende jongens om me heen.

In de zwangerschap moet ik wat bewuster omgaan met hoe en wat ik eet. Vaker op een dag eten en eigenlijk werkt het erg goed als de helft van de maaltijden bestaan uit groente of fruit. Als ik dat aan houd voel ik me meestal prima. Vandaag dat ik ook deze dag besloot even een moment te nemen om een salade voor mezelf klaar te maken met tonijn uit blik. Dat doet een mens goed om lekker en gezond te eten. Ik moet mezelf daar vooral overdag echt toe aanzetten, want meestal is gezond meer werk, maar het geeft wel energie.

Toen na de lunch Jafeth op bed lag gingen Boaz en ik de tuin in. Ik vond het tijd worden om de compost uit gaan delen aan de planten. Boaz stond gelukkig te popelen om me te helpen. Dat maakt het extra gezellig. Zo verspreidden we in een uurtje de meeste compost over de voo-, zij- en achtertuin. Ook haalde we hier en daar wat onkruid en oude takken weg. Het is een ontspannen en fijn werk om te doen. Zeker nu alles in knop is!We waren klaar vóór de jongens weer terugkwamen uit school. De rest van de dag vulde zich als vanzelf op. Het caviahok moest verschoond worden, vriendjes kwamen spelen en tussendoor haakte ik hier en daar een stukje door aan mijn dekentje.
Ik hoefde me geen moment te vervelen zullen we maar zeggen, maar ik besloot ook lekker op tijd te beginnen met het klaarmaken van de avondmaaltijd. Dat is een voordeel van zo'n daagje thuis dat ik graag benut. Er stond voor de tweede dag op een rij verse spinazie op het menu. Dat moest eerst gewassen worden en dan nog aardappels bakken en een extra roerbakpannentje voor Bjorn klaarmaken dat aan het koolhydraat-arme dieet voldoet. Rond 6 uur stond het allemaal op tafel en konden we aanschuiven. Als toetje had ik wat american pancakes gemaakt wat de kinderen en ik aten met maple siroop en poedersuiker. Jammie ! Wat is het toch leuk om zelf de toetjes te bedenken en te maken. Daar kan ik erg van genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten