zaterdag 17 maart 2018

Van soep, warm brood en de verrassingstassen

Toen ik vanochtend naar buiten keek zag ik sneeuw. Weliswaar was het een flinterdun laagje, maar ik moet zeggen dat het de eerdere 'lentekriebels' waar ik over schreef wel een beetje deden bevriezen. Als ontbijt aten we eerst maar eens lekker, eenvoudig geroosterde boterhammen. 'Jippie !' klonk het hier toen de jongens naar beneden kwamen.

De jongens hielpen me ook op de tafel en keuken na afloop weer op orde te krijgen, zodat ik fijn aan een ruim aanrecht aan de slag kon. Ik besloot maar gelijk de broodbakmachine te vullen met de eerste lading meel. Tot mijn vreugde had Bjorn gister, in een drukke planning, ook nog even tijd vrij gemaakt om graan te malen, zodat ik vanmorgen direct met vers gemalen meel aan de slag kon. Het is een mengsel van tarwe, rogge en gerst. De gerst kregen we pas een paar kilo van aangeboden en kan prima door het brood. Rogge doen we erdoor, omdat dat het brood wat smeuïger maakt. Ook doe ik er een beetje roomboter door en een scheutje zaden of pitten. Dat geeft een extra lekker smaakje. Uiteindelijk gingen er 3 ladingen in de broodbakker en 2 van de broden bakte ik in de oven af. Dat moet weer genoeg zijn voor een week.


Toen het eerste deeg gekneed werd was het tijd voor koffie en limo voor de jongens met een koek. Zij waren intussen aan het knutselen geslagen aan de eettafel. Ook zij hielden even pauze en ik las een Donald Duck verhaal voor op de bank terwijl de oudste 4 jongens zich op de bank nestelde naast me. Op zo'n ijzige dag als vandaag blijven de jongens ook wat meer binnen spelen met elkaar. Ik dronk ondertussen mijn heerlijke cappuccino. Ik moet zeggen dat ik ze in restaurants niet gauw zo lekker tref als thuis, hmmm.....


Verder stonden er crackers en soep op het program. Voor vanavond en voor na de kerk. Morgen verwachten we wat bezoek, dus leek het me lekker om 2 soorten soep te maken. Ik had tomaten-groentesoep bedacht en kippensoep. Voor beide hielp David me de groente te snijden en ik zette het vlees vast op. Ook de koolhydraat-arme crackers kon ik nog mooi even vóór de lunch maken, want die waren zo goed als op. 

Na de lunch wilde de oudste zonen nog graag een winters wandelingetje doen met pa, dus die trotseerde de ijzige kou. Ik liet mijn keukenmachine hard werken voor de soep. En draaide nog wat balletjes. Ik was toch wel blij toen ik die pannen en de keuken even kon laten rusten en het avondeten was ook meteen klaar, dat is een fijne bijkomstigheid.

We hadden nu al weer 3 verrassingszakken staan. Zo zou ik ze noemen. Regelmatig komt er een moeder naar me toe om te vragen of wij nog wat kleding zouden kunnen gebruiken waar haar kinderen uit gegroeid zijn. Natuurlijk ! Ik ben er altijd erg blij mee en wordt vaak verrast door de mooie kleding, die we krijgen. Het leuke is helemaal dat we in de praktijk ,maar zelden kleding hoeven te kopen tot nu toe. Als ik in het voorjaar en najaar een kledingwissel doe in de kasten, sta ik weer verwonderd hoe rijk onze kinderen worden voorzien in alles wat ze nodig hebben. Dat is bijzonder. 

De bakken in de vensterbanken hebben gelukkig geen vorst te verduren. Ik ben blij dat ik in mijn enthousiasme niet al te veel buiten heb gezaaid van de week. 


 Ik heb mijn keukenkruiden tuintje gister nog maar wel even aangevuld met kruiden die ik voor de soep nodig had.


In mijn keukenkastje is weer taugé aan het uitspruiten. Dat is zulk mooi spul en super gezond ! Binnen enkele dagen is het klaar om te eten.


Aan het eind van de middag was toch de tijd gekomen voor mij dat ik de deur nog even uit moest van mezelf. Er moest nog melk gehaald worden en meestal doe ik dat op de fiets, zodat ik ook buiten aan beweging toe kom. Ik had niet verwacht dat het zó koud was zeg, maar ik had me er aardig op gekleed en zo was het toch te doen en kwam ik nog aan mijn half uurtje frisse(!) buitenlucht.

Vanavond hebben de cavia's nog maar even een extra dikke laag stro gekregen voor de nacht. Ze zijn bijzonder sterk, maar de verwachte -4 graden vannacht leek me wel heel koud, alhoewel ze nu in de schuur staan. De kippen daarentegen lijken geen last te hebben van de ijzige kou, die scharrelen rustig door in de tuin en leggen zelfs eieren nu midden in de winter. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten