vrijdag 16 maart 2018

Huiselijke bedrijvigheid, dat schiet op !

Soms kan ik als gezinsmanager heel druk zijn terwijl mijn huis er ondertussen uitziet alsof ik een enorme achterstand heb. En dat is dan ook vaak zo. Toen ik woensdag halverwege de ochtend de zon naar binnen voelde schijnen terwijl ik nog met mijn routine-ochtend klusjes bezig was merkte ik dat de lente op komst is. Ik kreeg spontaan het verlangen om eerst te gaan opruimen. 

Overal door het huis waren stapeltjes ontstaan van spullen. Ik besloot die eerst maar eens weg te werken. Na een half uur opruimen was bijna alles op z'n plek. Ik had alleen nog een stapel tekeningen en werkjes van de kinderen, die ik meteen daarna eens fijn verwerkt heb.  We hebben weer een nieuwe galerij met prachtige tekeningen van onze kinderen in de keuken. Dat geeft me iedere keer weer voldoening als ik die mooie kunstwerkjes een plek heb gegeven, die ze verdienen in plaats van op de stapel. De tekeningen, die al en tijd hebben gehangen haal ik er dan in één keer af en die stop ik onderin de papiermand bijvoorbeeld. Helaas is er geen oneindig archief waar ik ze kan opslaan, dus dan lijkt dit me de beste oplossing.

Ook ruimde ik tussendoor wat tijd in om de was te doen en daarna lunchte ik gezellig met Boaz samen en maakte een paar tosti's van zelfgebakken brood. Hmmm....dat smaakt altijd weer erg goed.

Daarna wilde ik toch nog even buiten aan de slag in het zonnetje. Ik zocht mijn verzameling zaadjes bij elkaar. Door het jaar heen koop ik af en te eens een zakje zaadjes, soms ook extra veel als ze in de aanbieding zijn. Ik bekeek de achterkant en maakte in mijn hoofd even een planning wanneer ik wat het beste kon zaaien. Sommige zaadjes zaaide ik nu was vast in bakken aan de schutting:radijs en peterselie. Andere dingen zaaide ik samen met Boaz in bakken om binnen te laten opkomen in de vensterbanken en later uit te planten: Leeuwenbekken, munt, stengelui en basilicum kregen nu een plekje in onze vensterbanken. Zo maken we toch alvast optimaal gebruik van het lekkere voorjaarszonnetje !

Een ander leuk projectje wat voorbij kwam was het ontdekken en verwerken van biest. De boer waar we 2 keer per week verse melk halen zou dinsdag weer biest over hebben. We reden dus dinsdag tegen 5en nog even langs om 2 liter biest te halen. Ik las erover en besloot eerst maar eens biestepap te gaan maken. 


Biest is erg machtig spul, de eerste rijke melk van de koe, nadat ze een kalf heeft gekregen. Het is eerst voor het kalf maar wat er te veel is kunnen wij dan gebruiken en is erg gezond. De biestepap maakte ik door de biest een lange tijd te verwarmen, waardoor het indikt. Ik deed het toen het afgekoeld was in bakjes met een verkruimelde beschuit erop en een schepje witte basterd. Het viel hier erg in de smaak als toetje. De kinderen en ik hebben het 2 dagen als toetje gegeten. 


Verder was er de afgelopen dagen weer veel was, bovendien besloot ik gister de wasmachine maar eens een schoonmaakbeurt te geven. De rubbers zaten vol met vetluis, wat gelukkig verholpen kan worden. Gelukkig was ik mijn voorjaarsmodus niet kwijt en besloot dit maar gelijk even aan te pakken. Eerst haalde ik de meeste vetluis met een doekje weg. Ik stopte een hoop vuile vaatdoekjes in de wasmachine met 3 vaatwastabletten en zette een kookwas op 95 graden aan. Hierna was de meeste vetluis weg. Daarna nog een was met handdoeken en washandjes op 60 graden. Zo dat hebben we voorlopig ook weer gehad. Onze was zal nu wel nog frisser ruiken !

Tussen de bedrijven door pak ik nog regelmatig even mijn haakwerkje. Het is mijn eerste haakprojectje. Deze ben ik begonnen om mezelf te leren haken. Het wordt denk ik een klein dekentje.


En zo is er door de dagen heen de bedrijvigheid van het steeds herhalende werk. Ik vind het leuk om tussendoor mezelf ook in wat nieuwe dingen te ontwikkelen. De ideeën zijn overvloedig, maar ik ben blij met al die kleine dingen die ik door de dagen heen ontdek en leer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten