donderdag 22 maart 2018

Meer uit dan thuis

Vandaag was ik een groot deel van de dag de hort op. Ik vind het fijn om regelmatig een hele dag thuis door te brengen. Dan zit er vaak schot in het werk dat gedaan moet worden. Toen ik vanmorgen rond half 7 uit bed kwam wist ik dat ik niet veel thuis zou zijn vandaag. Zoals gewoonlijk hielp ik eerst de oudste 3 jongens naar school. Hun tassen gevuld, ontbijtjes van stukjes appel met muesli en noten en met Elian wandelden we mee naar zijn klas.
Eenmaal weer thuis was er net nog tijd om snel even de ontbijtboel op te ruimen en toen was het tijd om te gaan. Naar de vrouwenkring van de gemeente waar ik één keer per 2 weken naar toe ga. Het was weer een hele mooie tijd samen en gezellig. Ik moest iets eerder weg, want om 11 uur had ik de volgende afspraak. Boaz en Jafeth mochten mee, want we gingen naar de verloskundige. Ja, we zien uit naar de geboorte van een nieuwe baby !
Vandaar dus de verloskundige. Na een voorspoedig bezoek wilden de jongens eigenlijk graag nog even doorspelen. Als het goed is volgen nog heel wat bezoeken. We hebben nog zo'n 24 weken te gaan.

Ik had thuis nog even tijd om een wasje op te hangen en een boekje voor te lezen. Toen was het tijd om melk te halen bij de boerin. We haalden onze 10 liter met de fiets. Het leek me nog net te kunnen zonder nat geregend te worden. Dat is mooi want dan heb ik mijn dagelijkse lichaamsbeweging buitenshuis ook weer gehad. Verder mocht ik na schooltijd met Elian en een vriendinnetje naar zwemles. En eenmaal thuis was het alweer tijd voor het bereiden van het avondeten.
Enige voorbereiding had ik tussendoor al getroffen door alvast gehakt te mengen en een pan broccoli klaar te zetten om te koken. Nu was het nog een kwestie van ballen draaien, roerbakgroente-pannetje voor Bjorn bakken en ik maakte aardappels klaar op één van mijn favoriete manieren.


Dus  vette ik 2 bakplaten in met boter. Zo'n 1,5 kg aarappels boende ik schoon. Vervolgens sneed ik ze in partjes en verdeelde ze over de platen. Ik streek de partjes in met gesmolten boter. Nu hoefde ik ze alleen nog in de oven te zetten (220 C) en de aardappeltjes bakte lekker bruin in zo'n 30 minuten. Nog een beetje zout erover en serveren met wat mayo en ketchup. Het is lekker makkelijk te maken en je gebruikt de hele aardappel met alle vitamines in de schil en er net onder.
Bij ons is de vaste regel trouwens wel dat we eerst de groente eten en dan pas de aardappeltjes. Dat is gewoon het meest praktisch gebleken met kleine kinderen aan tafel. Regelmatig zijn ze erg moe bij het eten en gaat het eten langzaam. Dan vinden we het belangrijk dat ze de verse groente in ieder geval op hebben. Het is een bij ons beproefde methode die prima blijkt te werken. Bovendien ziet de dreumes aan tafel, in dit geval Jafeth nog niet dat er andere dingen zijn dan die groente op zijn bord en in veel gevallen eet hij zijn groente dan prima op.

Een ander iets waar ik van de week aan dacht was de was. Door de jaren heen hebben we ons een levensstijl voor een groter gezin aan gemeten. Dat gaat bijna als vanzelf stukje bij beetje. Één van de dingen , die we hebben aangepast is het gebruik van wasmiddel. Ik heb de eerste jaren van ons huwelijk vooral Robijn gebruikt. Dat rook lekker en was regelmatig in de aanbieding bij de kruidvat. Pas zo'n 2 jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat het nog veel goedkoper kon voor een groter groeiend gezin. We waren op vakantie in het huis van vrienden en zij zeiden dat we hun wasmiddel vrij konden gebruiken, want het koste toch bijna niks. Ik gebruikte inderdaad 1 keer hun wasmiddel en het werkte prima.Ze had daar voor jaren aan wasmiddel liggen, gezien het aantal Sunlight-blokken in de vensterbank van dat washok.
Toen was ik om.Ik zocht bij de AH naar Sunlight-blokken want ik begreep van de site dat ze die hadden voor 1,13 euro per twee stukken. Ze hadden het hier niet maar konden het wel bestellen. Dat kon alleen in een doos van 25 stuks tegelijk denk ik.
Sindsdien heb ik hier een potentiële voorraad wasmiddel voor de komende 10 jaar schat.

Het recept:

- 160 gram zeep
- 100 gram soda
- 10 liter water

Rasp de zeep. Verwarm 2 liter water tot het bijna kookt. Voeg de geraspte zeep en de soda toe. Blijf het roeren tot de zeep geheel is opgelost. Doe de 2 liter nog warme zeepoplossing in de bak voor je wasmiddel. Ik gebruik er een oude luieremmer met deksel voor. Vervolgens voeg je nog 8 liter koud water toe. Laat het geheel een nacht afkoelen. De volgende ochtend is het wasmiddel klaar. Ik gebruik er dan zo'n 120 ml van per wasbeurt van 7 kg.
Voor ons gezin maak ik alleen dit recept en was al mijn was ermee. Je kunt ook voor de bonte was, de soda weglaten.


Voor ons functioneert dit wasmiddel prima. Het heeft geen parfumlucht maar ruikt wel fris. Je kunt er eventueel natuurlijk ook nog een geurtje aan toevoegen als je dat wilt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten