maandag 26 maart 2018

De lente in huis

Wat kan ik toch elke dag genieten van de planten, die nu spontaan prijken met hun knoppen. Het belooft zo veel moois voor het voorjaar. Ook om ons huis heen komen er verschillende planten in knop, waarbij ik zeker hoopvol wacht op de opbrengst. 

Zo staat ons kersenboompje nu voor het derde jaar in onze tuin. Ik heb gelezen dat je dan wat vrucht mag gaan verwachten. Hij staat midden in ons tuintje en is een mooi maatje boom voor deze tuin. Vorig jaar hebben we de ene kers, die eraan hing in vieren gesneden en geproefd. We geloofden dat het een klein voorproefje was voor de oogsten, die nog gaan komen.....Toen we zaterdag weer de fijne lentezon in overvloed genoten, zag ik ook de andere vruchtdragende planten in bloei staan. Onze zwarte-bessenstruik, die we vorig jaar plantten, het jonge vijgenboompje in de voortuin, een bramenstruik en we hebben er dit jaar nog een frambozenstruikje bij gekocht. Ik vind het zo'n leuk idee om planten in de tuin te hebben, die iets van zoete vruchten gaan dragen. Het is verrassend hoeveel er toch nog geplant kan worden in een tuin van 5 bij 6 meter en een kippenhok en flinke picknicktafel. Ik vind het nog steeds een kunst om de ruimte, die we hebben gekregen creatief te benutten. Zowel in huis als in de tuin. 

Ook kreeg ik een fleurig bosje tulpen op vrijdag waar ik van geniet tijdens de maaltijden en daar tussendoor.


In huis zag ik zowaar ook diezelfde zaterdag bijna alle eerste sprietjes van de pas gezaaide bloemen en groenten in de vensterbanken tevoorschijn komen. Met de vele zon groeit dat super in de vensterbank. Straks wordt het vooral een uitdaging om voor de plantjes mooie plekjes te vinden in onze voor-, zij- en achtertuin.

Het grootste deel van de dag waren we als heel gezin in en om het huis bezig. Dat zijn zulke waardevolle dagjes. 's Middags was het zo'n lekker weer dat we met z'n 7-en in de achtertuin bij een kopje koffie en limonade genoten en geen jas aan hoefde !

Het kriebelde bij mij om even een fietstochtje te maken. En ook dat plande ik 's middags in. Een uur lang heb ik genoten van een fietstocht langs de weilanden naar Cabauw een naburig dorp en weer terug. Dan ben ik er echt even tussenuit en weer helemaal verkwikt als ik thuiskom.
Een plaatje onderweg
Meestal eten we op zaterdag frites. Dat is dan frites uit de oven. Zelf gemaakt of soms ook ovenfrites uit de winkel. Het wordt met hetzelfde enthousiasme ontvangen door de kinderen. Ik maakte er dit keer wortels met erwten bij klaar en een komkommer-ei salade. Wortels koop ik bijna altijd in balen van 10 kg voor 2 euro. Die liggen in de winter dus bijna altijd in de schuur klaar. Heel fijn ! 
Daar hoefde dan alleen nog een pot erwten bij. Komkommers had ik ook een kistje van gekocht voor 3 euro en die mochten nu wel op. Nog wat gekookte eieren van eigen kippen deed ik er bij in een eenvoudige salade. Hmmm... het paste erg goed bij de zelfgemaakte frites en met de kroketten, die ik nog in de vriezer had. Een feestelijk maal voor niet veel geld.


Als toetje krijgen de kinderen op zaterdag een ijsje, dit keer een dubbellikker. En voor ons zoals meestal yoghurt met nootjes.Geen opmerkingen:

Een reactie posten