woensdag 14 februari 2018

Over bulkverpakkingen en de nodige koude fietstochtjes.

Vanmorgen stond ik 's ochtends vroeg bakjes, trommels en bekers te vullen. Ik was dankbaar dat iedereen weer gewoon naar school gaat. Een tijdje ging er een griepje rond en vorige week was er een juf ziek. Nu kon iedereen weer gewoon naar school. Een zelf gebakken boterham met worst in de trommel, het bakje vulde ik dit keer met een vijg, een kaakje en een paar pinda's en in de bekers ging limo of water. Die stonden rond kwart voor 8 klaar. En het beloofde een fijne, gewone werkdag te worden. Iets waar ik zeker van kan genieten.

Als iedereen naar school is begin ik na het opruimen meestal met een verhaaltje voor Boaz. Zo ook vandaag. Het is een fijne gewoonte om dagelijks eerst een poosje wat tijd te nemen met hem. Daarna moet ik dan echt even flink vaart maken, want schooltijd is ook nodig voor andere zaken. Ik belde van de week al een paar keer achter mijn zaden en notenbestelling aan. Nu constateerde ik al vroeg in de morgen dat de dozen nu toch werkelijk onderweg waren. Fijn !  Het is onze voorraad voor 2 maanden.

Nog vóór de post-nl wagen zou arriveren, racete ik nog even met Boaz en Jafeth op de fiets naar de markt. Ik wilde voor het eerst sinds lange tijd weer eens verse zalm kopen, dat had de bijzondere reden dat Bjorn en ik 10 jaar geleden op 14 februari in ondertrouw gingen. Een mooie gelegenheid om even bij stil te staan tijdens de maaltijd vanavond. De jongens kregen nog een lekker stukje kibbeling en waren daar heel blij mee. Ze waren wel heel koud van het tochtje, wat een koude wind.

We waren nog maar net thuis of ik zag het busje al voor de deur staan. De twee dozen (samen 16 kg) werden overhandigt. Ik heb het gelijk even nagekeken en in mijn grote ketels opgeslagen. Het paste er bijna allemaal in. Het zijn twee grote ketels die in onze woonkamer onder de trap staan. Handig om dingen als deze in op te slaan. Per week weeg ik nu de hoeveelheid noten per soort af en doe het als één notenmix in een bak. Op die manier probeer ik ons notengebruik nog een beetje in te perken. Ik vind het handig om noten, zaden en pitten in bulkverpakkingen te laten bezorgen via de notenshop. Het is ook goedkoper dan wanneer ik het elke week bij de lidl koop. Om te zorgen dat we nu niet méér gaan gebruiken omdat er veel in huis is, weeg ik de hoeveelheid voor één week af.  Zo weet ik of we op schema zijn in ons verbruik. Deze producten gaan bij ons behoorlijk hard. 8 kg per maand is veel. Een belangrijke reden hiervan is dat Bjorn een koolhydraatarm dieet nodig heeft om zonder medicijnen te leven. Dit is een gezond alternatief. Daar bovenop komt nog: zien eten, doet eten. De jongens zien al die noten en vinden ze ook erg lekker.

Verder voerde ik de kippen nog even, waste wat wasjes en bedacht ondertussen nog allerlei dingen die ik vandaag ook nog zou kunnen doen. Ondertussen was het al lunchtijd. We aten onze boterhammen, Boaz en ik. Op mijn tafel staat op dit moment een overvloed aan mooie bloemen, die ik kreeg, daar geniet ik tussendoor met volle teugen van.
Na de lunch sprong ik voor een laatste keer deze dag op de fiets om melk te halen. Ik was blij dat de mogelijkheid er is gekomen om overdag de melk te halen en niet onder melktijd (tussen 4 en 6) wat tot voor kort deed. Nu kon ik het mooi halen vóór de school uitging. Prima timing. Jafeth trok ik ditmaal zijn dikke skipak aan op de fiets. Wat een verschil. Kwam hij 's morgens nog huilend thuis van de kou, nu liep hij gelijk vrolijk naar binnen. Wat ben ik blij dat ik dat ding een keer van een lieve mevrouw heb gekregen (jaren terug). 

Eenmaal uit school at iedereen een banaantje en 2 snoepjes met wat limonade. Ik las weer een boekje voor (dat hoort duidelijk bij één van mijn belangrijke taken) Daarna werden de oudste 3 jongens opgehaald door vriendjes om buiten te spelen. Ik maakte van de gelegenheid gebruik. Ik zette Jafeth in de box en maakte de badkamer schoon. Dat schoonmaken is bij mij toch iets wat altijd ergens nog tussendoor moet, dus bij deze kon ik weer zo'n klusje afvinken. 

Toen was Jafeth het zat in de box en mocht hij gelijk even door voor zijn wekelijkse bad. Daar geniet hij rijkelijk van.


Ik nam de sperzieboontjes maar mee naar boven om bij het bad schoon te maken.Rond kwart over 4 kwam iedereen weer binnen druppelen. Ik zette hen nog even aan een klusje. De één maakte het caviahok schoon en de ander het kippenhok. Vele handen maken zeker lichter werk. Vandaar dat de kinderen bij ons regelmatig een half uur meehelpen met hetgeen ze kunnen. Ondertussen oefenden we ook nog even met lezen met Elian, want die is sinds 2 weken enthousiast aan groep 3 begonnen en wil héél graag leren lezen.

Rond 5 uur was het tijd om te koken en de kinderen vermaakte zich een poosje achter de nintendo en dvd. Het was weer een volle dag, maar zeker ook een hele mooie dag. Ik voel me bevoorrecht om zo veel tijd met mijn gezin door te brengen op een dag als deze. Het bouwen aan mijn gezin is prachtig werk om te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten