maandag 15 januari 2018

Zelf graan malen en bakken zonder koolhydraten

Ik bak graag. Ik bak ons brood graag zelf. De koolhydraatarme crackers is ook een paar keer per week een vast product dat in deze bakkerij bereid wordt.


Het liefst bak ik ook onze koekjes zelf. Als ik in de supermarkt loop herinner ik mezelf eraan dat eigen gebakken koekjes lekkerder zijn en gezonder. Het is een vreugde om ze zelf te bakken. Waarom zou ik dan in de winkel struinen naar koekjes?
Maandag moest ik thuisblijven een groot deel van de dag, omdat er een pakketje bezorgt zou worden, dat zo groot was dat ik de buren er niet mee wilde opschepen. Terwijl de wasmachine alweer op volle toeren draaide was er mooi een gelegenheid om de koekjestrommel te vullen. Ik bakte hele simpele zandkoekjes met anijspoeder. De kinderen wilde allemaal proeven toen ze de vers gebakken koekjes zagen. Dat is toch een heel ander idee dan wanneer ik een pakje open moet trekken.Later op de dag kwam inderdaad mijn lang verwachte pakket. De graanmolen.


Het is er eentje met een inlaadbak van 21 liter. Ik was me pas aan het inlezen over graan. Daarbij las ik dat er een groot deel van de gezonde voedingsstoffen uit graan vervliegt binnen 3 dagen na het vermalen van graan. Ik heb al snel gekozen om een grote molen te kopen, die redelijk snel de granen kan malen voor het brood en meelproducten voor een week. Een paar kilo moet deze molen eenvoudig kunnen malen. Hij was bovendien even duur als de goedkopere keukenmodellen, die op het aanrecht passen. Ik zie er naar uit om 'm uit te proberen. 

Zaterdag bakte ik ook nog een ladinkje koolhydraatarme koekjes. Hiervoor maalde ik een zak amandelen van de lidl. Dat is de basis, het amandelmee. Ook dit is naar mijn idee een aanrader om zelf in een hakmolentje te malen. Kant en klare amandelmeel is twee keer zo duur en de aroma is al voor een groot deel vervlogen wanneer je het koopt.

Dit zijn dan de ingredi├źnten:
- 200 gram amandelen (gemalen)
- 100 gram boter
- 3 el sesamzaad
- 2 el bloem (om wat meer te binden)
- 6 dadels (optioneel maar erg lekker)
- snufje zout
- 1 ei
- enkele noten 

Baktijd: 10 minuten op 175 Graden

Ze zijn erg lekker en de koolhydraten zijn een aanzienlijk stuk minder dan normale koekjes. Stevia door de koekjes heb ik ook geprobeerd, maar de smaak daarvan vinden wij echt niet lekker. Vandaag dat ik kies voor een beetje honing of dadels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten