vrijdag 19 januari 2018

Het eerste graan malen en de kippetjes

De graanmolen stond al even klaar om te gebruiken. Het leek me fijn om de eerste keer samen te proberen. Gister was Bjorn vrij en beschikbaar om te te gaan uitproberen. Ik was enthousiast geweest over de grote hoeveelheid graan, die deze molen in korte tijd kon vermalen. Veel meer dan de andere keukenmolentjes, die ik had gezien. Toen ik de gebruiksaanwijzing las stond er dat hij uitsluitend voor diervoeders bedoeld was.......Ik twijfelde even of we 'm niet beter terug konden sturen. We besloten 'm wel eerst even goed te wassen (voor de zekerheid) en het er dan toch op te wagen. Een molen is een molen, nietwaar?

In de schuur werd hij aangesloten en hij maakte een bijzonder hard geluid. Met de schuurdeur dicht zal niemand er last van hebben verwacht ik. Voor mezelf wil ik nog een setje oorbeschermers aanschaffen. De molen bleek prima te malen. We maalden een paar kilo achter elkaar. Ook nog wat rogge.

Toen ik dit mooie zelf gemalen meel voor handen had, zette ik mijn broodbakker meteen aan het werk om deeg te kneden. Na de 2e rijs van dit deeg kon ook het tweede deeg gemaakt worden. Het resultaat mocht er zijn. 's Avonds hadden we twee grof volkoren broden en ze smaakten prima. De jongens die vandaag naar school gingen, kregen het brood mee en aten het helemaal op (voor zover ik kon nagaan). Ik heb een deel van het meel in bakken bewaard voor als ik deze week verder nog meel nodig heb. Ik ben van plan één keer per week te malen. Op die dag bak ik dan ook zo veel mogelijk van onze broden. De rest is handig voor wanneer ik tussen door nog iets besluit te bakken: pannenkoeken of een ontbijtkoek waar het roggemeel vooral ook lekker in is. 
Onze kippetjes leggen nog steeds af en toe een mooi ei. Het is lang niet genoeg voor ons gezin, maar het is verrassend dat er eentje is blijven doorleggen. In de zomer legden ze meestal met z'n 3en 2 eieren per dag. De eerste weken dat we onze kippen hadden legden ze helemaal niks. Ze waren nog niet volwassen, maar toen op een dag na heel veel weken wachten lag daar het meest bijzondere ei dat we ooit hebben gehad. Het eerste ei van eigen kip. wouw! Dat is bijna zo'n gevoel als het eerste tandje bij een kind. We vinden het allemaal leuk om eieren te rapen, dat doen vaak de kleinste kinderen. Even in het leghok kijken als ze erlangs lopen. Het is een soort gewoonte geworden. Dagelijks laten we ze een poosje in onze tuin scharrelen. Het is zo'n aandoenlijk gezicht. Vandaag was er een deel van de aarde omgespit in de tuin, dat moest gebeuren vóór we het kippenhok konden verplaatsen naar een geschikter plekje. De kippen waren er werkelijk 'als de kippen' bij om alle aarde te doorzoeken naar insecten. Ik vind het hele leuke dieren om te houden, erg gezellig !
Behalve het ei van kippen waren er nog veel meer mooie dingen waar we vandaag weer van mochten genieten. Ik deed Jafeth in bad waar hij met volle teugen van genoot. Aangezien hij pas één is, moet ik er wel steeds bij blijven zitten. Ik pakte mijn haakwerkje erbij, wat ik sinds kort mezelf aan het aanleren ben met behulp van youtube. Het leuke van haken vindt ik dat je echt iets zichtbaars creëert en je kunt het er steeds door de dag heen even bij pakken, wanneer het uitkomt. 
Ook herstel werk is zoiets wat ik er tussendoor af en toe even doe. Er is een flinke stapel van. Knopen aanzetten, stukken op broeken zetten, gaatjes dichtmaken enzovoort. Een paar keer per week pak ik er eentje tussenuit en doe er wat mee. Dat zijn van die extra dingetjes. Het is toch fijn als die stapel aan het krimpen is in plaats van groeien. En elk kledingstuk wat weer gebruikt kan worden, betekent dat dat niet gekocht hoeft te worden, dat is een fijn idee. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten