dinsdag 9 januari 2018

bakdag en ons melkfabriekje is gestart.

Zaterdag begon ik de dag met een lekkere pan havermout te koken. Dat doe ik vaker op zaterdag en dit keer was het op verzoek van één van de jongens. Ja, hoor dan doen we dat graag, want zo'n warme hap gaat er deze koude dagen goed in.
Na het ontbijt dronken Bjorn en ik een kop lekker warme koffie en waren we klaar om het zaterdagse werk te beginnen. Ik houdt deze dag om zo veel mogelijk ons dagelijks brood te bakken. Achter elkaar zette ik onze broodbakmachine aan het kneden en wanneer dat klaar was haalde ik het deeg er uit voor de tweede rijs en stopte ondertussen de nieuwe ingrediënten in de machine voor het volgende deeg. Aan het eind van de middag kon ik op die manier 4 broden bakken en dat is hopelijk genoeg voor de jongens en mij deze week.
Ook maakte ik een plaat van koolhydraat-arme crackers. Dat is Bjorns broodvervanger, aangezien hij nog koolhydraat-arm eet. Het dieet lijkt een goede uitwerking te hebben op zijn suikerspiegel en hij heeft dan geen medicijnen nodig, dat is dus zeker de moeite waard om vol te houden.
Op deze bakdag kon ik door omstandigheden pas wat later beginnen met bakken. Er werd eerst in de jongenskamers opruiming gehouden en daar kon ik ook hier en daar een handje toesteken. 's Avonds was ik dan toch klaar met de broden en de crackers en ik besloot er nog een ladinkje koeken achteraan te bakken. Ik vond een recept in een tijdschrift dat ik pas kreeg van iemand. Een recept met amandelen, vijgen en lekkere havermout. Ik gaf er mijn eigen twist aan en hmm, dat is een lekkere koek voor bij de thee.
 De afgelopen week heb ik me een beetje ingelezen en filmpjes gekeken op youtube over: Hoe yoghurt te maken? Twee keer per week fiets ik naar de boer hier net buiten de stad om voor ons gezin 10 liter verse melk te halen. Ik ben er ondertussen zeker van overtuigd geraakt dat verse melk zo veel gezonder is dan de lang houdbare melk die wij altijd gebruikte, dat het maakt dat ik graag speciaal hiervoor een extra ritje maak.
Ik wilde van deze rijke melk ook graag verse yoghurt leren maken. Ik besloot de hooikistmethode te gaan proberen. Een elektrische yoghurtmaker heb ik ook overwogen. Het leek een makkelijke manier, maar met het oog op de toekomst leek het me niet erg geschikt. Als ik de stroomloze manier gelijk leer gebruiken kan ik zo veel yoghurt maken als me uitkomt en gebruik ik geen onnodige stroom.
De filmpjes over hoe je dit kunt doen zijn overvloedig op youtube te vinden.

De melk moet wel eerst verwarmt worden voor een goed resultaat

De eerste keer vergat ik de lepel yoghurt toe te voegen, dus bleef het gewoon warme melk. De tweede keer ging ik de volgende ochtend heel enthousiast kijken, dat was dus zaterdagavond klaargemaakt. De volgende ochtend zondag bekeek ik het resultaat. Het rook naar yoghurt maar het was dun als melk. Op maandag wilde ik het nog een keer gaan proberen. Ik had nog een kannetje van de mislukte yoghurt en we dronken een deel als drinkyoghurt op en het andere deel verwerkte ik gisteravond nog even in een kruidkoek. Ook begon ik vol nieuwe moed aan nieuwe yoghurt. 
Ik had bedacht dat ik het waarschijnlijk iets warmer moest houden en nog beter moest inpakken. Ik heb letterlijk een pak hooi onderop gezet. Ik heb een fles warm water naast mijn fles warme melk gezet om te helpen warm te houden. Daar omheen heb ik een lekker dik pak dekens en kussen geplaatst. 
Het resultaat deze morgen was helemaal, zoals ik gehoopt had. Zo dik als griekse yoghurt en een geweldige smaak. 
Ik denk dat we in ons melkfabriekje nog heel wat lekkere yoghurt zullen maken. Hier lusten we wel pap van. Wat is het toch prachtig bedacht door onze Hemelse Vader, dat we dit van onze melk kunnen maken. Ik heb nog heel wat te ontdekken van wat Hij heeft bedacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten